Csomagolás – előkészületek

Minden költözés legyen az lakossági, vagy iroda a legfontosabb dolog az előkészítés, csomagolás. Ezen műveleteket végezhetjük mi is, vagy megbízhatjuk a szállítócéget is. Több munkafolyamat is idetartozik: bútorok szétszerelése, becsomagolása, iratok, könyvek bedobozolása. Törékeny, sérülékeny tárgyak becsomagolása. Tükrök, festmények leszerelése, és megóvása légpárnás fóliába. Háztartási gépek kikötése, befóliázása.

Mielőtt elkezdenénk csomagolni nézzük át az ingóságainkat, hogy biztos mindent átakarunk-e vinni az új helyre, és hogy el fog-e férni a másik ingatlanban.

Ilyenkor ki szokott derülni mennyi olyan dolgot őrizgetünk, amit nagyon rég nem használtunk, vagy már nem is fogunk soha.

A csomagolás hozzávalói:

  • különböző méretű dobozok
  • ragasztószalag
  • újságpapír
  • csomagolópapír

Jól jön még a sztreccsfólia, légpárnás fólia a kárpitos bútorokhoz, matracokhoz és az extra törékeny holmikhoz. A ruhákhoz, ágyneműhöz, takarókhoz tökéletes a nagy méretű szemeteszsák, de ne a legvékonyabbat válasszuk.

A tányérokat, poharakat és a teáskészleteket külön egyesével csomagoljuk újságpapírba, és közé is rakjunk még papírgombócokat, amivel kitöltjük a réseket a dobozban. Ilyen törékeny kényesebb dolgokat mindig kisebb dobozokba rakjuk, zárjuk le, és írjuk rá, hogy nagyon törékeny!

Könyvek

A könyveket is kisebb méretű dobozokba tegyük, és csak annyit, hogy le lehessen zárni.

Jártunk úgy nem egyszer az évek alatt, hogy kisebb hűtős dobozt telepakolt a megrendelő azzal az indokkal „Ne kelljen sokat fordulni a  kocsihoz” persze meg se lehetett mozdítani a dobozt, és át kellett pakolni 4-5 dobozba a tartalmát.

Az edényeket, gyerekjátékokat vagy kényesebb ruhákat, kabátokat lehet nagyobb méretű dobozokba pakolni, de azok is maximum olyan méretűek legyenek, amit egy rakodó egyedül lebír vinni a teherautóhoz. A dobozokat, zsákokat mindig zárjuk le, mert a nyitott dobozokat, zsákokat rosszabb mozgatni, és kocsin is nehezebb elpakolni.

attitransit költöztetés

A nehéz bútorok, csomagolás

A szekrényekből, fiókokból, ágyneműtartókból mindig célszerű kipakolni, mert nem biztos, hogy kibírja a bútor rakottan a mozgatást. Az ágyak meg általában állítva férnek ki a lakásból, és így lesznek pakolva a teherautón is. Az az ágy ami a helyszínen lett összerakva általában az csak szétszerelve mozgatható! Volt olyan, hogy az ügyfél azt mondta „Ne szedjük szét kibírja” – de sajnos nem bírta ki. Ezen nem érdemes időt spórolni, mert a végén lehet új ágyat venni.

A matracokat több szempont miatt érdemes befóliázni: egy nem lesz koszos, kettő nem ázik el ha hirtelen jön egy zápor a le vagy felpakolásnál, három ha be kell rakni esetleg a liftbe ahol összeolajozódik az ajtózsanértól. A szekrényajtókról érdemes a fogantyúkat leszerelni. A szekrényből a mozgópolcokat kivenni az ajtókat, fiókokat vagy leragasztani, vagy fóliával körbetekerni.

Fontos! Barna ragasztószalagot csak a dobozokhoz használjanak, bútorhoz csak az átlátszót használják, mert a barnát csak nagy nehézség árán, vagy sehogy nem fogják tudni leszedni! Gurulós kis szekrényekből is mindig ki kell pakolni, mert a kocsin el lesz fordítva, ugyanis a kerekek nem bírnák ki a rázkódást és rápakolni sem lehet.

Ha a szekrény egyben szállítható, és ki is fér egyben a lakásból, akkor nekünk szállítóknak is az a legjobb, nem mindenáron akarunk mi mindent szétszedni, csak akkor ha úgy biztonságos a mozgatása! Költözés előtt győződjünk meg arról, ha lekötnénk a mosógépet a csapról, el tudjuk-e zárni a csapot.

Hiszik vagy sem 10 költözésből 8-nál nem működik a csap, mert olyan ritkán van használva. A hűtőszekrényből ki kell pakolni, de az üvegpolcai, fiókjai maradhatnak benne, mert ott vannak a legjobb helyen! A hűtőt állítva szállítjuk, ezért amikor megérkezik az új címre kb. fél óra múlva üzembe is lehet helyezni, és vissza is lehet bele pakolni. A hűtőszekrényt általában utoljára hozzuk le a lakásból, ezért elég akkor kipakolni, és azt visszük föl először az új helyen, hogy minél előbb vissza is lehessen rámolni bele a romlandó és fagyasztott dolgokat.

A fentiekből talán már látszik, hogy mennyire fontosak az előkészületek és a csomagolás egy zökkenőmentes munkához. Remélem megint tudtam segíteni azoknak akik költözés előtt állnak, vagy hamarosan költözni fognak.

Call Now Button