Költöztetéseim régen és most

Milyenek voltak a költöztetéseim régen és most miként zajlanak, mik az elvárások? Az elmúlt 27 év alatt bizony nagyon sok költözésben vettem részt. Voltak benne kicsi, közepes és nagy munkák egyaránt. Az elmúlt két évtizedben nagyon sok minden megváltozott. Nagyon sok új ház, rengeteg lakópark épült és ezáltal megváltoztak az igények is.

Amikor elkezdtem költöztetőként dolgozni

Amikor elkezdtem költöztetőként dolgozni, a legtöbb költözés vagy panelból volt, vagy régi bérházból magas emeletekkel. Persze legtöbbször lift nélkül! A bútorok is nagyon megváltoztak. A kilencvenes években a legjellemzőbb berendezések a háromajtós szekrények, a négyszemélyes nagy rekamiék, a kolóniás bútorok, Réka szekrénysorok, Manka ebédlősarok, a négykerekű „kisgyilkos mosógép” voltak. Ezeket szépen lassan leváltották a lapra szerelt Ikeás bútorok, a vitrinkombinációk, a szétszedhető ágykeretek külön matraccal.

Ahogy az épületek, berendezések változtak a költöztető cégek is folyamatosan fejlesztették a gépparkjukat, felszereléseiket, csomagolóanyag választékukat! Egyre több cég kínál komplex költöztetési szolgáltatást, ami azt takarja, hogy teljes be- és kicsomagolás szét- és összeszerelés, valamint átszállítás történik. Lehet olyan opciót is választani, hogy a költözés előtt pár héttel visznek ki csomagoló anyagot. Így az ügyfélnek van ideje a költözés napjáig kényelmesen becsomagolni a dolgait. Amikor kihozzák a dobozokat érdemes a munkát is felméretni velük, kikérni a véleményüket arról, hogy hány emberre, mekkora autóra lesz szükség és kb. hány órát vesz igénybe a szállítás!

Régen egy teherautón volt pár darab karton, egy-két pokróc, paplan és egy gurtni. Most már egy felszerelt költöztető autón nagyon sok minden van, ami egy költözéshez kell. Dobozok, ragasztószalag, fólia, légpárnás fólia, szerszámok, csavarozó gép, gurtni, molnár kocsi, négykerekű kocsi vagy más néven: kutya.

Költöztető brigádok

A brigádokkal szembeni elvárások változása az évek alatt

Akik még fontos résztvevői a költözéseknek, azok a költöztető brigádok. Ők is nagy változásokon mentek keresztül. Régen csak az volt a fontos, hogy fizikailag elbírja a nagy és nehéz bútorokat, és bírja a lépcsőzést valaki. Most már sokkal összetettebb tudással kell rendelkezni. Az se elhanyagolható tényező, ha jó modorú, segítőkész, tud bútort szerelni, mosógépet, tűzhelyt kikötni-bekötni, csillárt, karnist leszerelni, ha kell dobozokba becsomagolni, bútorokat befóliázni. Nagyon fontos dolog még, hogy tudjon kommunikálni az ügyféllel, és ha valami nehézség adódik, próbálja megoldani.

Visszatérve a költöztetéseimre

Nagyon sokféle embernek szállítottam az elmúlt 27 évben. Egy dolgot megtanultam. Nem lehet mindenkinek megfelelni. Ami az egyik embernek, vagy a többségnek is jó, lesz olyan, akinek nem. Hála isten elmondhatom, hogy akiket költöztettem a 85-90%-a meg volt elégedve, és többször is visszatértek hozzám. Sőt, sok olyan is volt, aki hozzám alkalmazkodott, hogy amikor én ráérek, akkor költözik. Ez nagyon hízelgő volt a számomra.

A megbízók elvárásainak változása az évek alatt

Megfigyeltem az évek alatt azt, ahogy a világ is felgyorsult az ügyfelek is türelmetlenebbek lettek. Régen, amikor megérkeztünk egy lakossági költöztetésbe vidáman fogadott minket a megrendelő, leültetett minket, és kávézás közben átbeszéltük a munka menetét. A legtöbb ügyfélnek akkoriban az volt a kérése ne kapkodjunk, ne rohanjunk, az a lényeg, hogy ne sérüljön meg semmi. A következő mondat pedig az volt, hogy ez a nap erre van szánva!

Ezzel szemben ma az az elvárása sok ügyfélnek, hogy minél hamarabb meglegyen a munka, és ennek ellenére ne sérüljön meg semmi! Ez sajnos nagyon sok esetben nem lehetséges. Nem lehet 2-3 szobás lakásokat pár óra alatt elköltöztetni, főleg úgy, hogy semmi ne sérüljön, vagy, hogy ne koszolódjon! Aki azt mondja, hogy meg lehet oldani csomagolás, szétszerelés nélkül pár óra alatt egy teljes költözést az hazudik. Volt olyan ügyfél, hogy szinte be se léptünk a lakásba és már azt kérdezte 3 órából ugye ki fog jönni?! Nem akarok senkit megbántani, de amikor az összes ingóságát elviszik egyik pontról a másikra, ami sok esetben nem kevés érték, akkor ne az legyen a legfontosabb dolog, hogy kijön-e három órából! A legfontosabb dolog szerintem az, hogy minden épségben átérjen a másik címre, és az elégedett megrendelő legközelebb is minket hívjon, minket ajánljon mindenkinek!

Remélem megint tudtam segíteni azoknak az embereknek, akik nemsokára költözködni fognak, vagy bútorokat akarnak szállítani.

Call Now Button