A költözés evolúciója

Tanácsok a költözés rendeléséhez
Az elmúlt 27 évben

A költözés evolúciója: Rengeteg költöztetésben vettem részt, hol sofőrként, hol rakodóként. Ez a szakma is rengeteg fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben. 1994-ben, amikor elkezdtem sofőrként dolgozni, akkor kezdték az első egyéni vállalkozások a szárnyaikat bontogatni. Előtte pár évvel a rendszerváltozáskor szűntek meg az olyan nagy állami vállalatok: mint a Volán, Fősped, B.SZ.V., vagy a Boy Szolgálat. A szállításokra, költöztetésekre egyre nagyobb volt az igény, viszont fuvarosból kevés volt. Akiknek ebben az időben volt pénzük, vagy ismeretségük a megszűnő nagy fuvarvállalatoknál olcsón meg tudtak szerezni kisebb-nagyobb teherautókat, és már dolgozhattak is. Szinte semmilyen feltételhez nem kötötték azt, hogy valaki teherfuvarozó legyen!

Mire gondolok?

Én egy olyan egyéni vállalkozónál kezdtem el dolgozni, akinek még személyautóra se volt jogosítványa. Munka viszont rengeteg volt, és ezáltal nagyon jól lehetett keresni vele. Sokan akkoriban csak másodállásban, főleg hétvégén, beugrósként végezték ezt a munkát, és így is megkerestek annyit, amennyiért a gyárban 1 hónapig bejártak 8 órában dolgozni. A cégek az Expressz újságban hirdették magukat, ahogy a magánemberek is ott árulták az ingatlanaikat. Az évek alatt persze sok vállalkozás eltűnt a süllyesztőben. Vagy azért, mert rosszul gazdálkodtak, vagy az utódok nem akarták tovább vinni a boltot. A két kezemen meg tudom számolni azt, akik még mindig léteznek, és fejlődni is tudtak az évek alatt! Persze rengeteg új cég is alakult az elmúlt 20 év alatt több-kevesebb sikerrel.

Ahogy teltek az évek...

Sajnos, mint sok más szakmában itt is rengeteg a hozzá nem értő, és jellemtelen ember, aki becsapja és nem egyszer cserben hagyja a megrendelőt. Szerencsére jóval több a munkájára igényes, és a szakma hírnevét emelni akaró Költöztető! Ahogy teltek az évek, úgy fejlődtek a költöztető cégek is. Egyre korszerűbbek lettek a gépparkok, különböző teherbírásúak, emelőhátfalasak, légrugósak, magas felépítményűek. Egyenruha a dolgozóknak. Megjelentek a különféle csomagolóanyagok: akasztós doboz, fólia, légpárnás fólia, hullámpapír. A kilencvenes évek közepén megjelentek a mobiltelefonok, így a diszpécserek is kicsit szabadabbak lettek, nem kellett folyton az irodában ülni a telefon mellett. Amikor a sofőröknek is lett mobiljuk könnyebb lett a kommunikáció. Az iroda és a kint dolgozó csapat közt, és végre ki lehetett dobni a mindig sistergő, nem mindenhol elérhető CB rádiót.

Tanácsok a költözés rendeléséhez
További változások a költözésben

Olyan is volt, hogy útközben lemondták a munkát. Ilyenkor gyorsan vissza lehetett fordítani az autót, vagy másik munkába átirányítani. A kétezres években egyre több súlykorlátozást vezettek be a fővárosban, és vidéken egyaránt, így megint át kellett alakítani a gépparkot, és megjelentek a nagy platós 3.5 tonnás teherautók. Ezekkel könnyebb volt parkolni a belvárosban, a külvárosban pedig közelebb lehetett állni a házakhoz, vagy a nyeles telken is be tudott tolatni. A költöztető rakodók is változtak az évek során.

A rendszerváltozás előtt és a kilencvenes években az volt a jellemző, hogy odament a brigád, megfogták a dolgokat, lefutottak a nagy bútorokkal, dobozokkal, zsákokkal, a másik helyen lerakták, és rohantak a következő munkába. Időközben viszont a bútorok fajtái is változtak, egyre több lett a szétszedhető, lapra szerelhető bútor, amiket nem tanácsos egyben szállítani, és szakértelmet igényel sok esetben a szét és összeszerelésük. Az ügyfelek is azt szeretik, ha a költöztetők minél több szétszerelést, mosógép, tűzhely, mosogatógép kikötését, esetleg csillárok, karnisok leszerelését is meg tudják oldani.

A régi vágású, úgymond fogdmeg emberek nagy része erre alkalmatlan volt. A következő nagy változás az internet megjelenése volt, ami nagyon megreformálta a szakmát. Megjelentek a weboldalak, és a megrendelések nagy része is az internetre tevődött át! Lehet ajánlatot kérni, fényképeket küldeni a berendezésekről, a helyszínekről. Az ügyfelek megnézhetik, a weboldalon a cégeket mielőtt telefonálnának vagy e-mailt küldenének, és nem találomra választanak a rengeteg költöztető cég közül. Szerintem az internet nagy segítség a megrendelőnek, és a cégeknek is egyaránt, hogy zökkenő mentes legyen a költözés, és vidáman gondoljunk vissza erre a napra.

Call Now Button