A költöztetők helyzete napjainkban

A költöztetők helyzete napjainkban

A költöztetők helyzete

A költöztető cégek működését nagymértékben befolyásolja az építőipar és az ingatlanpiac szárnyalása vagy lassulása. Sajnos tavaly november óta egy nagyon komoly visszaesés tapasztalható ezen ágazatokban. Most arról mesélnék nektek, miként érint ez minket költöztetőket.

Az elmúlt években megint volt egy jelentős árrobbanás az ingatlanoknál és hipp-hopp egy 2 szobás panellakás ára 40 millió környékére, egy úgynevezett „Kádárkocka” pedig 60 millióra kerekedett. Akiknek volt lakásuk és pár gyerekük, fel tudtak venni kedvezményes hitelt és családi házba vagy egy nagyobb újépítésű lakásba költöztek. Esetleg belefogtak építkezésbe. Ezek miatt dübörgött az ingatlanpiac, nekünk is volt rengeteg munkánk. De először jött a Covid, aztán az Orosz- Ukrán háború, és kezdett minden lelassulni. Jött az építőanyag-hiány, majd emiatt jelentős drágulás és folyamatos munkaerő csökkenés következett. A még megmaradt fizikai munkások bérének drasztikus emelésére volt szükség, csak el ne menjen máshová, még úgy is, amit a cég már nem is tud kigazdálkodni!

Csökkent a költözések száma

A költöztetők helyzete

Itt jegyeznék meg egy szomorú valóságot, hogy a fiatalok 80% semmilyen fizikai munkát nem szeretne végezni hosszú távon! Vagy irodista szeretne lenni semmi végzettséggel, vagy vállalkozó zéró tapasztalattal. Esetleg elmegy külföldre szerencsét próbálni. Megemelkedtek a hitelkamatok is, így az emberek többsége, nem is mer kölcsönt felvenni. Aki mégis neki rugaszkodik a húzós procedúrának, sajnos annak a többsége nem felel meg a szigorú feltételeknek. Egy 20 milliós hitelnek a törlesztő részlete 20 évre 180 ezer Ft. Ha egy fiatal pár ennyi hitelt szeretne felvenni, kettőjüknek hivatalosan legalább 400 ezres fizetést kell igazolniuk, ami nem gyakori, és ehhez még legalább 12 millió önrészre van szükség, hogy egy másfél szobás panelt tudjanak venni.

Nem tudunk ennél olcsóbban dolgozni

Ezen számok miatt 70-80%-kal kevesebb hitelt vesznek fel az ügyfelek, mint pár évvel ezelőtt. Maradtak a készpénzes vevők, akik értelemszerűen jóval kevesebben vannak. Így a költözések száma ebben az évben az egyharmadára csökkent, az előző évekhez képest. A költöztető cégeknek mindig szükségük volt egyéb állandó munkákra, hogy kitöltsék az üres napokat, vagy átvészeljék a téli időszakot, amikor jóval kevesebb a lakossági költöztetés, most viszont annyira lecsökkentek a munkák tavasszal, hogy sokszor olyan érzésünk van a kollegákkal, mintha még mindig a nyugis téli időszak lenne.

A költöztetők helyzete

A céges állandó munkáink, hozzák a megszokott munkaóra számokat, de a lakossági munkák száma a töredéke az ilyenkor megszokottnak. Aki jár közértbe élelmiszert vásárolni, az tapasztalja, ahogy mi is, hogy milyen drágaság van, sajnos ezzel nem tudunk mit kezdeni, legfeljebb kevesebbet veszünk egyes dolgokból. Van jó pár ügyfél, aki úgy gondolja, vagy azt hiszi, hogy a költöztetők „Ingyen vagy kicsivel olcsóbban” el tudják költöztetni, vagy pár ezer Ft-ért haza tudják fuvarozni, a sokszor több százezerért vásárolt portékájukat.

 

Már elmúlt az a világ, hogy 5-10 Ft-ért hazadobjuk a vásárolt holmikat. Amikor 600 Ft 1 liter üzemanyag, 40 ezer Ft 1 db teherautó gumi, téli-nyári kerék csere 30 ezer, egy kisebb szerviz 100 ezer, a munkabérekről és járulékokról ne is beszéljünk! Nem panaszkodni szeretnék, csak tiszta vizet önteni a pohárba. A költöztetés egy nagyon kemény fizikai munka, ahol az egyik nap 5 órát kell dolgozni, a másik nap pedig lehet, hogy 15 órát.

A legtöbb munka még mindig hétvégén van, ezért kevesen vannak, akik ezt szívesen csinálják. Ennek persze ára van, de nem muszáj ezt megfizetni, mi magunk is megpróbálhatjuk és akkor rájövünk nem is olyan egyszerű! Azért írom le ezeket a sorokat, mert szinte minden nap van egy ilyen érdeklődő, aki elképed azon, miért kell a minimumdíjat kifizetni! Remélem változni fog a helyzet és több költözés lesz megint, de ha nem, akkor sem tudunk ennél olcsóbban dolgozni, vagy befejezzük, vagy maradnak az állandó munkák, raklapos áruszállítás.

Remélem, senkit nem bántok meg ezekkel a tényekkel, de ezt a tisztességes és engedéllyel rendelkező cégek miatt írtam le! Bízok, benne még sok ügyfélnek tudunk segíteni a költözésben!

Bútorszállítás Budapesten vagy országosan?

Hívjon minket bizalommal!

Call Now Button