A költözés rejtelmei

A költözés rejtelmei: A költözés, illetve a költöztetés menetét rengeteg tényező befolyásolhatja, melyekről az alábbi cikkben szeretnék pár hasznos tanácsot megosztani veletek. A jól megszervezett költöztetés egyik alapfeltétele a megfelelő létszám, így egész biztosan gyorsan és hatékonyan megy majd a pakolás.

Előkészületek költözéshez
A költözés rejtelmei: A becsomagolás előtt érdemes szelektálni a bútorainkat, személyes dolgainkat, hogy melyek azok, amikre nincs már szükségünk és melyek azok a holmik, amiket biztosan magunkkal viszünk az új lakásunkba. Ezzel nem kevés időt és pénzt spórolhatunk meg, hiszen a kevesebb csomaghoz elegendő akár egy kisebb szállítójármű és rövidebb idő alatt végzünk a költözéssel.
Csomagolási tippek költözéshez:

A költözés rejtelmei: Érdemes előre beszerezni a csomagolóanyagokat, így a költözés napján már nem kell ezzel bajlódnunk.

 • erős, vastag kartondobozok
 • vastag zsákok
 • széles ragasztószalag (minimum 1 tekercs)
 • régi újságpapírok a törékeny holmik becsomagolásához
 • takarófólia, vagy fólia tekercs, hogy a bútorok ne sérüljenek meg a szállítás során

A költözés rejtelmei

A csomagolás és az előkészítés a költözés egyik legfontosabb része! Ennek a nagy részét mi magunk is elvégezhetjük, de ha nincs időnk bajlódni vele, akkor ezt a munkafolyamatot is rábízhatjuk a költöztetőkre. A legtöbb költöztetéssel foglalkozó cég vállal csomagolást is, persze külön díj ellenében.

A következő feladat a szortírozás és csomagolás után a bútorok szétszerelése és fóliázása. Bár ez a munkafolyamat is megoldható családon belül, mégis a többség erre már nem szívesen vállalkozik. Erre a feladatra érdemes felkérni egy asztalost, vagy a költöztető céget megbízni vele. Erre általában a költözés előtti napon kerül sor.

A könyveket, porcelánokat, tányérokat és poharakat kisebb dobozokba tegyük, akár újságpapírba csavarva és ügyeljünk rá, hogy tele legyen a doboz, vagy “tömjük ki” puhább tárgyakkal, hogy ne tudjon eldeformálódni! Abba a zsákba ne tegyünk törékeny dolgokat, melyben például a ruhák vannak, mert azok valószínűleg nem élik majd túl az utat épségben. A virágokat ne locsoljuk meg a költözés előtti napon! A hűtőből ráérünk a legvégén kipakolni, mert általában ez kerül a utoljára a kocsira.

Profi költöztető = stresszmenetes költözés

Ha azt gondolja, hogy ez a legnehezebb feladat, akkor igaza is van! Az interneten dúskálhatunk a költöztető vállalkozások ajánlatai között, viszont azt javaslom, hogy legyünk figyelmesek és körültekintőek! Sajnos, mint sok más szakmában, itt is akadnak olyan szolgáltatók, akik kevésbé rutinosak és felkészültek költöztetés témában!

Tippek a megfelelő költöztető cég kiválasztásához:

A költözés rejtelmei

 • Weboldal, honlap: egy komoly vállalkozásnál ma már elengedhetetlen a naprakész honlap és Facebook oldal. Legyenek feltüntetve a cég árai és elérhetőségei, illetve ezeket könnyen meg lehessen találni az oldalon! Releváns, friss információk legyenek feltöltve!
 • Referencia fotók: például a szállítójárműről, a költöztető csapatról, illetve az eddigi megbízásairól.
 • Ügyfélvélemények: minden vállalkozás büszke az ügyfelektől érkező pozitív visszajelzésekre, építő jellegű kritikákra. Plusz pont, ha sok ilyet találunk a vállalkozás weboldalán.
 • A szállítójármű felépítménye: belmagassága legalább 220 cm legyen. Ez azért nagyon lényeges, mert a modern hűtőszekrények sokszor 2 m-nél is magasabbak és csak állítva szállíthatóak! A szekrénysorok és az ülőgarnitúrák hosszú részei is általában 2 m magasak. Ugyanezeket fektetve is lehetne szállítani, de úgy sokkal több helyet foglalnak el a rakodófelületen.
 • A teherautó külső méretei: nagyon kellemetlen, ha az autó nem fér be a kapun és mindent ki kell vinni az utcára! Olyan teleknél, ahol a ház messzebb van az úttól, bizonyosodjunk meg róla, hogy a bokrok és a fák lombja mennyire akadályozza a teherautó bejutását a házig.
 • A csomagtér mérete: amint túl vagyunk a csomagoláson, kiderül, hogy nagyjából mekkora csomagtérre lesz szükség a holmink elfuvarozásához. Ez szintén kulcsfontosságú, hiszen ha többször kell fordulni, az többe is fog kerülni! Érdemes nagyobb távolságra nagyobb autót választani, kisebb távokra elegendő a kisebb jármű, amely könnyebben befér a kapun. A városokban vannak olyan övezetek, kis utcák, ahová a nagy kocsi be sem hajthat, vagy a méreténél fogva nem fér be. Nagyban segíthetjük a költöztetők munkáját, ha megpróbálunk a bejáratunkhoz minél közelebb parkolóhelyet foglalni számukra.
 • Rögzítő felszerelés a teherautón: gurtnik, kötözők, hevederek, gumipókok, négykerekű/molnárkocsi, esetleg szerszámok. A szakszerű költöztető felkészül minden eshetőségre!
Nem a méret számít, legalábbis a költözésnél

Nagyon fontos, hogy ne a lakásunk, vagy a házunk mérete alapján válasszunk költöztető teherautót (illetve ilyen autóval rendelkező szolgáltatót), hanem a csomagjaink, holmijaink száma/méretei alapján.

Éppen emiatt lényeges a csomagolásnál arra törekedni, hogy a dobozokat, zsákokat alaposan zárjuk le, minden helyet optimálisan használjunk ki! Így könnyebb lesz az autóig elvinni őket, elkerülhető a csomagok szétesése, illetve helytakarékosan tudnak a költöztető munkások felpakolni a kocsira.

A költözés napja, mint támpont

A költöztetés megrendelése előtt érdemes 2-3 napot kiválasztani, amelyik megfelel számunkra, így könnyebb az egyeztetés a költöztető céggel. Semmiképpen nem javaslom az utolsó napra hagyni, mert bárkinek bármi közbe jöhet! Amennyiben a hónap végén költözünk, feltétlenül kezdjünk el már 15-20-a körül keresni költöztetőt, mert a legtöbben ebben az időszakban költöznek!

Remélem ismét tudtam segíteni ezzel a pár jó tanáccsal!

Call Now Button